Třípatrová nakličovací BIO miska průměr 20 cm
Kód: ZD 65Detailní popis produktu
Třípatrová nakličovací BIO miska Zdravý den®
-
misky na klíčení jsou jedním z nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů, jak si doma připravit během několika dní chutné a nutričně bohaté klíčky
-
sada misek ke klíčení semen zajišťuje optimální podmínky při pěstování klíčků a výhonků, výhodou je i snadná údržba (čištění)
-
skládá se ze 3 nakličovacích misek a záchytné misky, kam při proplachování stéká přebytečná voda
-
nakličovací misky mají speciální dno, díky kterému semena nevysychají a přesto nejsou celá ponořená ve vodě. Díky této úpravě je možné zalévat pouze horní misku - i k semínkům o patro či dvě níž se dostane potřebné množství vody
-
opěrky mezi miskami zajišťují dostatečný prostor pro klíčení semínek a také důležité volné proudění vzduchu
-
využít můžete libovolný počet misek podle aktuální potřeby, můžete tedy klíčit současně různé druhy semen nebo začít pěstovat semena postupně a na jednotlivých miskách klíčit výhonky v ruzných fázích zralosti
-
celá sada je vyrobena z kvalitního zdravotně nezávadného plastu bez obsahu BPA
-
díky elegantnímu designu budou nakličovací misky Zdravý den® účelným a vkusným doplňkem každé kuchyně
-
výhody BIO misek zn. Zdravý den:
-
dostatečný průměr misek (20 cm - cca jako jídelní talíř)
-
pevný, kvalitní plast v příjemné zelené barvě - většina bílých/průhledných misek časem zašedne a působí špinavým dojmem
-
dostatečný prostor mezi miskami jak pro klíčící semínka, tak pro proudění vzduchu
-
stabilní vrstvení - opěrky dostatečně udržují stabilitu, misky nepadají
-
-
co lze s miskami klíčit?Jakákoliv semena zeleniny, luštenin, obilovin nebo bylin. Semena musí být celá, nepoškozená a neloupaná. Nepoužívejte semena určená pro běžné pěstování na záhonech - tato semena bývají mořená chemickými prostredky, proto doporučujeme používat semena na klícení v BIO kvalitě.
-
návod na klíčení semen:
-
první den: namočte semena do vody tak, aby byla celá potopená a nechte je namáčet po dobu uvedenou na obalu semen. Po skončení namáčení semena důkladně propláchněte vodou a rovnoměrně rozprostřete na nakličovací misky. Miska by měla být umístěna na rovném povrchu na místě s pokojovou teplotou přibližně 20°C mimo dosah přímého slunečního záření a zdroje tepla.
-
další dny: minimálně 2x denně (ráno a večer) zalijte semena sklenicí vody. Zalejte je také vždy, když semena začínají vysychat. Za teplého počasí je potřeba semena zalévat častěji. Díky speciální úpravě je možné zalévat pouze horní misku - i k semínkům v dolních miskách se dostane dostatečné množství vody.
-
sklizeň: rychlost růstu klíčků závisí na specifických vlastnostech nakličovaných semen a okolní teplotě. Klíčky vyjměte z misek a buď je ihned konzumujte, nebo je můžete dále uchovávat v chladničce, kde se jejich růst velmi zpomalí.
-
specifika klíčení lepivých semen např. řeřichy nebo rukoly: některá semena při namáčení vytváří lepkavý gel. Při jejich klíčení vynechejte fázi namáčení, semena rovnou rozložte na nakličovací misku a opatrně zalejte menším množstvím vody. Vodu necháte protéci. Pak již semena nezaléváte, pouze rosíte pomocí rozprašovače. Semena nesmí v pruběhu klíčení vyschnout, je potřeba je rosit časteji, přibližne 5-6x denně během prvních 3-4 dnů, později 2-3x denně.
-
použití naklíčených výhonků: hotové klíčky lze přidávat do salátů (zeleninových, listových, těstovinových nebo luštěninových), použít je na ozdobení pečiva nebo hotových pokrmů, přidávat je do zeleninových nápojů, dresinků, omáček a polévek nebo je můžeme jíst i samostatně.
-
1. Proč klíčit semínka
Klíčící semínko = továrna na výrobu živin
Klíčky jsou přirozeným koncentrátem zdraví prospěšných látek a oproti suchým semenům jsou výživově mnohonásobně bohatší. Syrová suchá semena obilovin a luštěnin jsou nám lidem navíc těžko stravitelná. Větší výhonky jsou pak navíc zdrojem chlorofylu, která má prospěšné účinky pro lidský organismus.
Při rpocesu klíčení začnou v semench probíhat metabolické děje, které mladé rostlince mají poskytnout dostatek živin. Aktivují se v nich enzymy a až několikanásobně v nich vzorste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkovina se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Naklíčená semena také obsahují velké množství železa a hořčíku.
Klíčení semínek – radostné téma, jak si udělat domácí zahrádku, i když máte málo času, prostoru nebo obojího.
V našich jídlech se moc často klíčky semen neobjevují. Je to velká škoda. Naklíčený hrách, čočka a další dobroty v sobě ukrývají vitaminy a minerály v takové koncentraci, že vás "nakopnou" na celý den. Jistě, koupit si je v obchodě je pohodlné, ale vypěstovat si je v domácích podmínkách je snadné a kvalita klíčků je neporovnatelně vyšší! Čerstvě klíčená semínka jsou neuvěřitelně lahodná. Krásně voní, jsou svěží a křupavá a hodí se do nepřeberného množství pokrmů v živé kuchyni.
Fakt, že naklíčené luštěniny a obiloviny mají až o 500 % více vitaminů než nenaklíčené, nám přišel až neuvěřitelný. Pokud si je zařadíte na jídelníček, zlepší se vám trávení a imunita. V každém kousku najdete tolik vitaminu B, kolik do svého organismu běžně nedostanete za celý den. Samotné klíčky tělo zásadují, což je v době, kdy jsou nezdravě upravené potraviny pro tělo kyselou zátěží, skvělá zpráva.
To že při klíčení se probouzí v semínkách jejich dřímající životní síla věděli Aztékové, Navajové i staří Číňané již 3000 let před Kristem a běžně takto připravená zrna používali nejen k přežití těžkých zim.
2. Co a jak klíčit
Jakákoliv semena zeleniny, luštěnin, obilovin nebo bylin, vyjma semen řeřichy, rukoly, hořčice, lnu, konopí a chia semínek. Semena vybírejte velmi pečlivě - čím kvalitnější budou, tím více živin z nich získáte. Rozhodně se vyhněte semenům loupaným, poškozeným, děleným a samozřejmě jakkoliv chemicky či jinak ošetřeným. Ideální je sáhnout po semenech v BIO kvalitě.
Jak pro klíčení použít Nakličovací sklenici? krátké instruktážní video najdete ZDE. Další informace najdete pod záložkou "tipy". Základem je nakličovadlo, ve kterém nezůstává žádná voda a má zajištěné větrání. Potom ani drobné prohřešky (např. zapomenutí proplachování), kdy semínka necháte svému osudu, nevadí. Pro klíčení je vhodné použít přefiltrovanou vodu.
Abyste zhruba tušili, jak dlouho vám zvolená semínka budou klíčit, připravili jsme pro vás jednoduchý přehled:
- mandle, cizrna, čočka: 8-12 hodin máčení, 12 hodin klíčení
- pohanka 15 minut máčení, 1-2 dny klíčení
- quinoa, slunečnice 2 hodiny máčení, 1-3 dny klíčení
- pšenice, oves, špalda, žito, ječmen, proso 6-8 hodin máčení, 2-3 dny klíčení
- kukuřice 12 hodin máčení, 2-3 dny klíčení
- dýně, sezam 8 hodin máčení, 1-2 dny klíčení
- mungo 1 den máčení, 2-5 dnů klíčení
- rýže, pískavice, vojtěška 8 - 9 hodin máčení, 3-5 dnů klíčení
- lněné semínko - 8 hodin máčení, neklíčí
Proč namáčet ořechy, semínka, obiloviny a luštěniny
- Namáčení odstraňuje hrubou špínu, prach, plísně a další škodlivé látky zachycené na jejich povrchu
- Ořechy a semínka se svým nutričním profilem blíží tzv. superpotravinám (které jsou známe svou vysokou koncentrací všech výživových látek); jejich vysoký podíl bílkovin, tuků, cukrů, minerálů, vitamínů a antioxidantů je však potřebné nejdříve tělu zpřístupnit, čeho docílíme právě jejich namáčením
- Namáčení pomáhá odstranit enzymové inhibitory a zredukovat množství kyseliny fytové, které brání správnému vstřebávání živin
- Namáčení startuje ve všech plodech proces klíčení, který v nich zvyšuje množství prospěšných látek, enzymů, vitamínů a minerálů
- Namáčení pomáhá rozložit bílkoviny na jednodušší aminokyseliny, které jsou pak lehčeji stravitelné
- Redukcí kyseliny fytové, která se v těle váže na minerály předcházíme také chronickému nedostatku minerálů
- Namáčení zlepšuje chuť semínek a ořechů (chuť je jemnější, čistší, krémovější a méně trpká)
- Namáčením docílíme zvětšení objemu (většina obilovin a ořechů svou váhu až zdvojnásobí)
- Když konzumujeme živou potravinu s jejími vlastními enzymy, umožňujeme tělu, aby si při trávení od tvorby enzymů odpočinulo a mělo více energie pro léčení a regeneraci
- pro namáčení použijte filrovanou nebo jen slabě mineralizovanou vodu: u semínek a ořechů v poměru 1:2, u luštěnin a obilovin v poměru 1:4
- pro urychlení procesu můžete při namáčení ořechů použít sůl, u semínek citronovou šťávu popř. jablečný ocet
Návod na klíčení semen:
První den: vložte semena do sklenice, našroubujte víčko, zalejte dostatečným množstvím vody minimálně do ¾ nádoby a nechte namáčet po dobu uvedenou na obalu semen. Po skončení namáčení semena důkladně propláchněte vodou, obraťte sklenici dnem vzhůru a několikrát protřepejte, aby vytekla všechna voda. Umístěte sklenici na kovový stojánek šikmo víčkem dolů. Díky tomu bude moci přebytečná voda odkapat na keramickou misku podstavce. Sklenice by měla být umístěna na rovném povrchu na místě s pokojovou teplotou přibližně 20°C mimo dosah přímého světla a zdroje tepla.
Další dny: semena je potřeba pravidelně promývat, aby se namočila a rychle klíčila. Pro zavlažení semen není nutné odstraňovat víčko ze sklenice. Sklenici naplňte přes sítko vodou a po 1–2 minutách vodu vylejte. Pak sklenici umístěte zpět na keramický podstavec. Promývání semen opakujte pravidelně nejméně 2x denně (ráno a večer) a vždy, když se bude zdát, že semena v lahvi vysychají, a to až do sklizení hotových klíčků. Tak jako první den, vždy při promývání opatrně protřepejte sklenici.
Sklizeň: rychlost růstu klíčků závisí na specifických vlastnostech naklíčovaného semena a okolní teplotě. Klíčky vyjměte ze sklenice a buď je ihned konzumujte, nebo je můžete dále uchovávat v chladničce, kde se jejich růst velmi zpomalí. Před konzumací semena propláchnete vodou.
Použití naklíčených výhonků: Hotové klíčky lze přidávat do smoothies a salátů – zeleninových, listových, těstovinových nebo luštěninových, použít je na ozdobení pečiva nebo hotových pokrmů, přidávat je do zeleninových nápojů, dresinků, omáček a polévek nebo je můžeme jíst samostatně.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář