Přidejte se k nám a už vám nic neunikne ❤️. Co všechno získáte "obyčejnou registrací"? 1. Uvidíte CELOU nabídku e-shopu. 2. Možnost nákupu vybraných produktů za VIP ceny. 3. Možnost pronakupovat se na věrnostní slevy ve výši až 5 %.

Kombucha násada Stevikom 150 g

Kód: NAT 20
10 hodnocení
149 Kč / ks
Externí sklad, dodání do 2-10 dnů
Můžeme doručit do:
25.11.2024

Kombucha - čajová houba - násada pro výrobu kvašeného nápoje kombucha. Vysoce kvalitní násada o dostatečně velkém a kvalitním fungusu, pro okamžité rozmnožení kombuchy.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kombucha násada 150 g, zn. Stevikom

  • vysoce kvalitní násada o dostatečně velkém a kvalitním fungusu, pro okamžité rozmnožení kombuchy
  • kombucha se všude označuje jako čajová houba, což je biologicky nesprávné. Mínění vědců se rozchází. Někteří popisují Kombuchu jako houbu, jiní jako symbiózu různých kvasných buněk, řas a jiných mikroorganismů typických pro lišejníky.
  • kombucha roste v čaji, kde je podporována kofeinem, theobrominem a theofylinem, ovšem je možné ji připravit i v bylinných čajích
  • na povrchu čaje vytváří celuózový fungus - mateční houbu od které se později oddělují houby dceřiné - houba se množí. Při správné péči tak máte nekonečný zdroj násady.
  • kombuchu mohou užívat děti od 3 let. Doporučuje se pít 1 skleničku ráno na lačno a 2 během dne před jídlem. Z počátku může pití kombuchy vyvolávat nelibé pocity v oblasti žaludku, tento stav je dočasný a zmírníme ho podáváním kombuchy po jídle.
Co kromě násady potřebujeme pro přípravu nápoje:
1. čistý pravý čaj (může být černý, bílý, zelený, pu-erh … na začátku zkuste nějaký základní černý)
  • množství 2-8 g litr, nejlépe Darjeeling Himalaya nebo Ceylon
  • i přesto, že kvašení hodně ovlivní chuť čaje a některé tóny i přebije, je lepší používat kvalitní sypaný čaj s co nejméně chemikáliemi, které by mohly kombuchu zabít - určitě se vyhněte ochucenému čaji (ať už je ochucený chemicky nebo za pomoci přírodních silic = olejů, ani jedno jí nesvědčí)
  • nepoužívejte čaj bez kofeinu (teinu), to je jedna z látek, které kombucha potřebuje
  • bylinkové čaje můžete použít pro sekundární kvašení, pro základ musí být pravý čaj (pro správnou výživu a "nastartování" kombuchy)
2. vodu - měla by být co nejkvalitnější, ideálně z úpravny na bázi reverzní osmozy nebo ionizační konvice ECAIA, nebo alespoň přefiltrovaná. Chlor ve vodě a jiné lahůdky v ní obsažené násadě moc nesvědčí.
3. cukr v množství 80 - 100 g / 1 litr - nejlepší je sacharoza = bílý řepný nebo třtinový cukr (třtinový je lepší, není tolik rafinovaný). Jakmile si "osaháte" pěstování kombuchy, můžete se pustit do ještě kvalitnějších verzí i s jinými druhy cukrů (kokosový, palmový, vanilkový...). Proč to odkládat? Jediný důvod je přeci jen vyšší cena těchto cukrů, jinak vám samozřejmě v jejich použití nic nebrání.
4. nádobu na kvašení kombuchy, nejlépe skleněnou, určitě ale s širokým hrdlem (osvědčily se čtyřlitrové "zavařovačky"). Rozhodně nesmí být keramická, kovová, hliníková a pod. Může být plastová (pokud máte jistotu, že se z ní neuvolňují žádné chemikálie) či nerezová, nejlépe se však kombuše daří v již zmíněné zavařovačce.
5. ubrousek / plátýnko a gumička na zakrytí sklenice při primárním kvašení
  • musí být prodyšný, aby kombucha mohla dýchat (takže na víčko zapomeňte :) )
  • musí být dostatečně hustý, aby se do sklenice nedostal prach či hmyz
  • gumička dostatečně velká, aby obejmula hrdlo sklenice
Postup:
1. Uvařte množství čaje, které chcete kvasit, rozmíchejte v něm cukr a nechte ho vychladnout na teplotu kolem 30°C
2. Po vychladnutí položte fungus kombuchy na povrch čaje a přidejte nálev, ve kterém byl.
3. Zakryjte prodyšným textilním ubrouskem, umístěte na stinném místě s teplotou přibližně 21 - 24°C a nechte kvasit dle vaší chuti cca 7 - 20 dnů. Během této doby ochutnáváme brčkem, zda nápoj dosáhl požadované chuti.
4. Po dokvašení vyjměte fungus, který se rozrostl, uložte jej do nádoby a zalijte trochou hotové kombuchy pro další použití.
5. Kombuchu přelijte přes cedník do lahví a můžete ji pít.
Po dobu kvašení by se v místnosti nemělo kouřit ani by v ní neměly být jiné pachy - má to totiž velký vliv na budoucí chuť nápoje. Rovněž by kombucha neměla být v nádobách z hliníku a dalších kovů, kromě kvalitního nerezu.
Pro výrobu kombuchy lze použít i různé druhy bylin.
Hotová kombucha nesmí být ohřívána nad 50°C.
Po vícenásobném použití se může měnit chuť nápoje, neboť kombucha stárne.
Kombucha je nesmrtelná, při dobré péči Vám bude dávat neustále nové dceřiné kombuchy.

Seznamme se: to jsem já, kombucha, váš živý nápoj - nápoj pro život
  • Kombucha je elixír zdraví, dlouhověkosti, krásy a zdravého těla.
  • Kombucha je zdravý a skvostný perlivý nápoj pro každou příležitost.
  • Kombucha je čajový kvašený nápoj s prastarou tradicí pro krásu a čistou pleť.
  • Kombucha aktivuje látkovou výměnu, pomáhá ostraňovat z těla kyselinu močovou, velkou roli hraje i při snižování cholesterolu.
  • Kombucha udržuje zdravé a čisté střevo, napomáhá dobrému zažívání.
  • Kombucha má velké množství pozitivních vlastností.
  • Propůjčuje tělu medvědí sílu, mládí, vitalitu, krásu a chrání před nemocemi.
  • Kombucha chutná podobně jako jablečný mošt, je osvěžující a skvělá.
  • Říká se jí také nápoj sladké svěžesti.
KOMBUCHA – živý nápoj
Kombucha se říká houbě pocházející z východní Asie, kde její blahodárné účinky byly známy již vroce 221 před n.l. Nejedná se o běžnou houbu, jak ji známe, ale o symbiotický útvar tvořený několika druhy kvasinek a bakterií. Nápoj připravený z kombuchy obsahuje enzymy, vitamíny, minerální látky a zejména bakterie mléčného kvašení. Může být náhradou mléčných výrobků pro lidi trpící alergií na mléčnou bílkovinu.   
Je KOMBUCHA houba?
Kombucha se všude označuje jako čajová houba, což je biologicky nesprávné. Mínění vědců se rozchází. Někteří popisují Kombuchu jako houbu, jiní jako symbiózu různých kvasných buněk, řas a jiných mikroorganismů typických pro lišejníky. Má tvar plochého gumovitého světlešedého nebo hnědého lívance. Tedy více lišejník než houba. Lišejníky mají v přírodním léčitelství dobrou pověst. Je známo přes 16 000 druhů lišejníků a Kombucha je jedním z nich.
Kombucha a její účinky
Vůní by čerstvá kombucha sice dokázala odradit i silnější jedince, ale miliony lidí na světě na ni nedají dopustit. To dokazuje i fakt, že nápoje na bázi kombuchy pronikly už i do super- a hypermarketů. Půllitr podivně vyhlížející a většinou lehce zakalené tekutiny tak můžeme najít hned mezi regály s pivem a Coca Colou.
Podle některých odborníků je sladkokyselý nápoj z kombuchy, chuťově podobný burčáku, přímo superzdravý. Kombucha má celou řadu příznivých účinků na lidský organismus. Pití kombuchy může zmírnit, nebo dokonce léčit artritidu, ateriosklerózu, bolesti hlavy nebo cukrovku. Samotná kombucha produkuje celou řadu zdraví prospěšných látek, přičemž nejdůležitější jsou kyselina glukonová a glukoronová.
Tyto dvě látky si sice lidské tělo vyrábí v játrech samo, ovšem jen v míře, která je například pro člověka žijícího ve smogem zamořeném městě velmi malá. Neodbourané škodliviny se tak člověku pomalu ukládají v tukových tkáních a mohou v těle zapříčinit celou řadu nepříjemností. Látky obsažené v kombuše, zejména kyselina glukoronová, na sebe škodliviny vážou a odvádí je močí z těla.
Kombucha navíc obsahuje mnoho trávicích enzymů, které se ve stravě moderního člověka vyskytují jen velmi málo. "Ten nápoj je zdravý právě díky enzymům. Strava, kterou jíme, je většinou neživá a je velmi dobré, když přidáme cokoli, co enzymy má." soudí výživová poradkyně a ředitelka centra Wellnessia Monika Divišová.
Kombucha obsahuje množství zdraví prospěšných látek:
  • Kyselina glukoronová – pročišťuje organismus, povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu, napomáhá odbourávání cholesterolu, je stavební látkou mnohých důležitých polysacharidů, které tvoří vazivo či chrupavku.
  • Kyselina mléčná – údajně brání vzniku rakoviny.
  • Vitaminy – B1, B2, B3, B6, B12, C.
  • Kyselina listová – metabolismus bílkovin, tvorba červených krvinek, zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin, má preventivní účinky proti rakovině a dalším nemocem.
  • Kombucha nám díky tomu může spravit zažívání. Sama jsem ji pila a jedinou nevýhodou byl cukr obsažený v nápoji. Na cukru totiž kombucha kvasí, ale může to být dobrý doplněk pitného režimu," soudí výživová poradkyně a ředitelka centra Wellnessia Monika Divišová.

Čínský dar
Kombucha má také velmi zajímavou minulost. Původně pochází z asijské části Ruska, kde ji tamní obyvatelé pili po staletí. Do širšího povědomí se ale dostala až v devatenáctém století, kdy její pozitivní účinky začali zkoumat vědci. Většího rozšíření se kombuše dostalo až po druhé světové válce. V bývalém Sovětském svazu totiž po roce 1945 značně stoupal počet nádorových onemocnění. Ve dvou krajích na středozápadním Uralu ovšem lékaři zaznamenali, že obyvatelé trpí onemocněním mnohem méně. V Solikamsku a Bereznicích proto byly ustanoveny dvě výzkumné skupiny odborníků, které měly záhadu vysvětlit. Vědci porovnávali životní prostředí obou oblastí s ostatními, kde lidé trpěli závažnými chorobami. Nakonec však zjistili, že v Solikamsku a Bereznicích není o nic lepší životní prostředí než jinde. Dokonce laboratorní rozbory prokázaly, že obyvatelé těchto dvou oblastí jsou na tom, alespoň co se týče životního prostředí, ještě hůře než ostatní oblasti. Vědci si podivný případ vůbec nedokázali vysvětlit. Navíc v obou oblastech bylo mnohem méně opilců a opileckých trestných činů, přestože tamní lidé pili úplně stejně jako jinde.
Záhadu nakonec pomohla vyřešit náhoda. Jeden z vedoucích lékařů výzkumného týmu šel navštívit jednu ze sledovaných rodin. Traduje se, že doma byla jen babička, která lékaře pohostila šálkem neznámého nápoje. Babička lékaři vysvětlila, jak nápoj připravuje, a prozradila mu, že v obou zkoumaných oblastech jej pije každá rodina. Je to prý tradice, která trvá po staletí. Houbu prý věnovali Číňané ruskému carovi, který ji pak věnoval svému lidu, aby si každý mohl připravit léčivý nápoj.
Perličky na závěr:
  • Kombuchou byl prý léčen i bývalý americký prezident Ronald Reagan. Lékaři mu zhoubný nádor léčili chemoterapií a kombuchovým nápojem. 
  • O léčivých účincích kombuchy píše i ruský spisovatel Alexandr Solženicyn v knize Souostroví Gulag.
  • Nápoj ze zázračné houby se prodává s mnoha příchutěmi.
  • Kombuchový nápoj pijí i celebrity v Hollywoodu, například režisér Oliver Stone, herečky Daryl Hannah, Linda Evans nebo Madonna.
Zdroj:
Klikněte si pro další informace:

Kombucha - nápoj zdraví (5 minut)

Příprava kombuchového perlivého nápoje

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: